24. července 2013

Kakaové sušenky, žitné sušenky a letní večeře

V horkých dnech není nejlepší nápad rozpékat troubu a péct sušenky. Já k tomu však měla důvod, neboť jsem je pekla jedné osobě na cesty. Jsou syté a velmi dobré! Dělala jsem je podle mé oblíbené Isy Ch. Moskowitz.


Kakaové sušenky jsou jednoduché a rychle hotové. Základem je opět smíchat suché a mokré ingredience zvlášť. Potřebujete:
  • 2 hrnky ovesných vloček (já používám ty jemné), 
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky (špaldová nebo pšeničná nebo kombinace), 
  • 2/3 hrnku kakaa, 
  • 1 lžičku prášku do pečiva bez fosfátů, 
  • 1/2 lžičky soli,
  • 1 hrnek (a ještě trochu víc:) třtinového cukru, 
  • 2 lžíce lněných semínek (lepší bude, pokud je rozemelete, ale není nutné), 
  • 2/3 hrnku rostlinného mléka, 
  • 2/3 hrnku slunečnicového oleje, 
  • 1 lžíci vanilkového extraktu a 
  • pár kapek mandlového extraktu. 
Suché ingredience smíchejte zvlášť. Tekuté ingredience promíchejte také zvlášť. K tekutým přidejte cukr, ten je lepší rozmíchat v oleji a mléce. Vše pak smíchejte dohromady. Přidat můžete vybrané sušené ovoce (brusinky, borůvky...) či rozinky. Po smíchání všeho vám vznikne takové upatlané těsto, z kterého lze dělat kuličky (v případě nutnosti přisypte mouku či přilijte olej). Lžící naberte těsto a vytvořte z něj kuličku, kterou trochu zploštěte. 
Klaďte na plech na pečicí papír a pečte na 180 stupňů asi 15 - 20 minut. Délka pečení se liší podle těsta, trouby i tloušťky vašich sušenek. Sušenka by měla po vytažení zespodu být tuhá, nahoře měkká. Nechte je však ještě 5 - 10 minut na plechu dojít a budou akorát. 

Pokud máte rádi čokoládu, můžete do těsta před pečením přimíchat kousky čokolády nebo tím sušenky nahoře ozdobit. Z tohoto množství jsem měla dva plechy a asi 25 velkých sušenek. Pokud je hned nesníte, uskladněte je v uzavřené nádobě. 


Druhé sušenky jsou podle mého receptu. Neobsahují klasický cukr, jen agáve a datle. Navíc jsou celožitné, takže i výživné a syté. 
Smíchejte asi:
  • hrnek žitné mouky
  • necelý hrnek ovesných vloček
  • asi 6 vypeckovaných a nakrájených datlí (můžete je i rozmixovat)
  • asi 30g agáve sirupu - já použila Agave #9
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku sojového mléka
Vznikne lepivé tužší těsto. Tvarujte sušenky (můžete nahoru dát oříšek nebo čokoládu) a pečte na 180 asi 20 minut. Opět je čas individuální, hlídejte pečení. 




Ve vedrech jím většinou jen lehká jídla (když nepočítám některá obědová menu), takže v poslední době jsem buď vařila jen 

rychlokuskus s uzeným tofu
nebo si dala jen čerstvou zeleninu s olivovým olejem a solí

nebo jsem si k zelenině dala domácí chléb s domácím konopnokokosovým máslem







10 komentářů:

  1. krásné, ty sušenky jsou hezky zabalený, takový milý, zdravý dáreček :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty sušenky vypadají krásně :) Stejně tak ty saláty, všechny bych si hned dala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Sušenky jsou krásné, moc se ti povedly. A saláty bych si dneska dala klidně oba :)) Mňam

    OdpovědětVymazat
  4. O víkendu budeme mít oslavu a já se na nějaké sušenky chystáme, takže moc děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  5. ty sušenky vypadají úplně nádherně, a v tom balení bych je i klidně koupila :)

    OdpovědětVymazat
  6. Díky, jsem ráda, že se líbí. Určitě vyzkoušejte, jsou mňamózní. :))

    OdpovědětVymazat
  7. Super blog plný inspirace :) sama teď bojuji s tím co vařit, když nechci jíst maso :) díky za inspiraci - ukládám do oblíbených

    OdpovědětVymazat
  8. Ty sušenky vypadají skvělé! Dokonce lépe než ty, které Hare Krišna prodávají občas na IPáku. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Podle fotek to vypadá krásně! Mňam :) Ukládám si recept a vyzkouším :) Chtěla jsem se zeptat, jestli jste někdy nezkoušela do receptů přidat i nějaký instantní cereální nápoj. Třeba místo kávy jako zdravější alternativu. nebo klidně místo kakaa :)

    OdpovědětVymazat